Er du kildekritisk nok?

I det siste har det vært mye diskusjon rundt temaet kildekritikk. På Facebook og andre sosiale medier florerer det rundt med linker som fremstår som ekte nyheter. I følge artikkelen til Niels Ebdrup for forskning.no, stoler vi ofte blindt på de opplysninger vi får fra venner og familiene våre via sosiale medier eller nettsider som ser troverdige ut. Dette kan skape problemer for enkeltpersoner som får falske rykter om seg selv spredd rundt på nettet til alle og enhver, i tillegg til at det kan skade større grupper med mennesker eller bedrifter og organisasjoner.

Det å stole blindt på hva dine venner poster på for eksempel Facebook er veldig vanlig. Jeg har selv sett at mange av mine facebook venner har postet linker om at kjendiser har skilt seg, gjort ulovlige ting, ja til og med at de har dødd selv om de er like levende som meg og deg.
Tidligere var de aller fleste som overbrakte nyheter journalister som hadde sjekket kildene sine grundig, men i våre dager kan alle og enhver opptre som journalist på nettet. Hvis du tar med den faktoren om at mange av disse kan lage nettsider som har et profesjonelt og troverdig preg over seg, får vi et hav av rykter og falske nyheter som kan spre seg som ild i tørt gress på rekordfart via delefunksjonen på sosiale medier og lignende.

Skjermbilde 2014-05-06 kl. 23.18.52Eksempel på et såkallt Death Hoax, fra en tilsynelatende troverdig nettside hentet herfra.

Det å vite om en nyhet er falsk eller ikke kan til tider være en vanskelig sak, det er ikke bare oss vanlige folk som kan gå i fella og tro på ting som ikke har noen rot i virkeligheten. Den 21 desember 2001 bringer TV2- nyhetene meldingen om at fildelingsprogrammet «Napster» gir «uvedkommende mulighet til å få full kontroll over datamaskinene som bruker programmet», dette viste seg å ikke stemme, men at det heller var en falsk nyhetsmelding som kom fra en nettside som gav seg ut for å være nyhetstjenesten Yahoo!News.  (Hannemyr, 2005: Hva er internett, s.71)

Et litt nyere eksempel på at falske nyheter blir spredd via sosiale medier hentet fra artikkelen til Ebdrup som er nevnt ovenfor, er saken fra den 22 januar 2013 da det ble spredd et rykte om at direktøren fra Deutche Bundesbank, Jens Weidmann, skulle gå av via Twitter. Dette ryktet fikk store konsekvenser for finansverdenen da det førte til at euroen tapte hele 0.55 prosent i verdi i forhold til dollaren. Det at rykter fra falske nyhetskilder kan ha så store konsekvenser for en så viktig del av vårt moderne samfunn som finansverdenen får en virkelig til å tenke.

Når en ser at store aktører som TV2 og verdens finansmarked kan bli lurt av falske rykter, kan det være vanskelig å tro at den vanlige mannen i gata kan unngå å gå i den samme fella. Jeg selv kan trygt si at jeg har blitt usikker på ting jeg har lest rundt omkring eller saker jeg har sett blitt delt rundt på sosiale medier. Personlig er jeg veldig kritisk til disse type nyheter, men de personene som sender de ut blir bare flinkere og flinkere til å virke troverdige og dermed tror jeg at dette er et problem som bare vil vokse og bli mer innviklet i fremtiden.

Så hvilke virkemidler kan vi ta i bruk for å verifisere informasjonen vi finner på nettet? Det aller beste rådet jeg kan gi er uten tvil å være veldig kritisk til alt du leser på nettet, selv om kilden fremstår profesjonell burde du alltid prøve å finne en annen kilde som kan bekrefte informasjonen. I tillegg så er den sunne fornuften et veldig godt virkemiddel for å se hvilke nyheter og lenker som har rot i virkeligheten. Bruker du ikke den kan du ende opp med både misinformasjon og å bli et offer for datavirus og lignende. Jeg vil også si det er en god idé og prøve å finne ut mest mulig ut om forfatteren av materialet. For å ramse opp en del virkemidler en kan ta i bruk har jeg satt opp en liste:

 • Vær veldig kritisk til alt du leser
 • Prøv å finne en annen kilde som bekrefter informasjonen
 • Bruk din sunne fornuft
 • Undersøk forfatteren nøye
 • Sjekk datoen på når materialet er blitt publisert
 • Finn ut hvem materialet er ment å leses av (er du på en ny- nazistisk side vil du finne annerledes informasjon om de samme temaene som andre sider publiserer)
 • Sjekk kilden din sine kilder, og vurder de på lik linje som din hovedkilde
 • Sjekk kommentarene til andre lesere under innleggene
 • Finn ut om de som publiserer har andre motiver enn å informere, om de er blandet inn i saken selv eller at de for eksempel har investert penger i temaet
 • Hvis det er en undersøkelse du leser sjekk at den ikke er sponset av en av partene

Følger en alle disse punktene er du nesten garantert å ikke bli lurt av falske nyheter. Lykke til!

Reklamer

En tanke om “Er du kildekritisk nok?

 1. Hei,

  Du kommer med mye spennende stoff i dette innlegget. Dette med kildekritkk viser seg å være en vanskelig sak – både for oss «sivile» og for nyhetsredaksjonene. Hva skal man tro på og hvem skal man stole på? Det du skriver her synes jeg oppsummerer problematikken rundt kildekritikk på en riktig og interessant måte: «Når en ser at store aktører som TV2 og verdens finansmarked kan bli lurt av falske rykter, kan det være vanskelig å tro at den vanlige mannen i gata kan unngå å gå i den samme fella.» I tillegg kommer du med mange gode råd til hvordan man kan forholde seg så kildekritisk som mulig på nett. Jeg skal definitivt følge rådene dine aktivt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: