#web25

Den 12 mars 2014 feiret The World Wide Web 25 år. Så da er det vel på sin plass å si Gratulerer med vel overstått Herr, WWW! Idag vil det være nærmest umulig for min generasjon og se for seg en verden hvor webben ikke eksisterer. Dette kan vi takke Tim Berners- Lee for, det var han som først kom opp med idéen for 25 år siden, og heldigvis var sjefen hans åpen nok for idéen slik at han fikk jobbe med den og utvikle den til det vi idag kjenner som The World Wide Web.

I denne anledningen har Berners- Lee selv lagt ut en video hvor han lister opp de utfordringene han selv mener kommer til å prege fremtiden til webben, og hva han mener burde gjøres for å utvikle det videre. Webben er noe som virkelig har gjort hverdagen lettere og mer tilgjengelig for alle oss som er så heldige at vi har mulighet til å bruke det på en daglig basis. Det er her vi holder kontakt med venner, finner informasjon og det her vi underholder oss selv når vi kjeder oss. Det å  ha tilgang til webben er noe som har blitt diskutert at burde bli en menneskerett. Jeg vil si meg enig i det, men det er likevel en ufattelig lang vei å gå på mer enn en måte før vi kan si at det målet vil være fullført.

I følge Berners- Lee har vi fortsatt en del nøkkelspørsmål som vi må besvare før vi kan si at vi har klart å utnytte webbets fulle potensiale. De tre hovedspørmålene han velger å liste opp er disse;

  • Hvordan skal vi klare å gi tilgang til nettet til de to tredjedelene av verdens befolkning som fortsatt ikke har tilgang?
  • Hvem har rettighetene til å samle og bruke våre personlige data, og på hvilket grunnlag og med hvilke regler?
  • Hvordan kan vi lage et åpent nett som vil kjøre høy kvalitet på hvilken som helst plattform?

Dette er store spørsmål som er vanskelige og besvare. Derfor har grupper som Word Wide Web Foundation, Web We Want Campaign, og World Wide Web Consortium som mål å besvare disse spørsmålene i tillegg til å jobbe mot å oppnå disse målene. De inviterer også oss som vanlige mennesker til hjelpe med å forme fremtiden til webbet.

I fremtiden kommer det altså til å være mer enn nok å jobbe med for de som vil utvikle webben til å bli både bedre og mer tilgjengelig for en større andel av verdens populasjon. Det er mange utfordringer i de kommende årene, i tillegg til de større temaene som er nevnt ovenfor vil jeg også nevne mindre men likevel veldig viktige tema som nettmobbing, forfalskning av informasjon, anonymitet, og avhengighet. Dette er tema som er veldig alvorlige for de som blir rammet av de, og det burde settes inn reformer og ressurser for å forbedre denne situasjonen og hjelpe de som er rammet.

Selv om det jeg nevnte ovenfor er veldig alvorlige tema, mener jeg at den viktigste utfordringen for webbets fremtid likevel er å få ett fritt og åpent web frem til større deler av verden enn oss heldige som får nyte webbets fordeler på dette tidspunkt. Noe som har vært debattert i de siste tiden er begrepet Net Neutrality, dette er ett begrep som sier at nettleverandørene ikke har lov til å ta seg betalt for å filtrere ut internetttjenester til sine brukere. Det vil si at internettleverandør ikke har lov til å blokkere visse tjenester til sine kunder, og heller ikke få betalt av tjenester som f.eks Netflix eller Youtube for at deres side skal streame fortere enn sine konkurrenter. Ett eksempel kan være at en internettleverandør kan gjøre en side tregere å loade slik at deres egne selskaper får ett forsprang fra de konkurrerende selskapene.

Det å diskrimmenere noen utvalgte netttjenester i forhold til andre er noe jeg synes er ett brudd på hva internettet står for. Dette vil skape ett skille mellom de store selskapene som f.eks Netflix som råd til å betale selv om de ikke liker det, og andre mindre selskap som er i oppstartsfasen og dermed ikke har mulighet til å ha de midlene som trengs for nå ut til publikummet på lik linje med de som kan betale for seg.

Dette er noe som vi som internett brukere må jobbe med i fremtiden for å løse på en måte slik at ingen parter vil bli utnyttet. Internettet er for alle, men før vi kan jobbe for å spre webben til de delene som nå er i «mørket», må vi gjøre en jobb for å få webben til å bli en nøytral plass hvor vi kan føle oss trygge, og hvor store selskaper ikke kan tvinge og bestemme hvordan vår nett hverdag skal se ut.

Reklamer

En tanke om “#web25

  1. annmagrittx sier:

    Jeg synes det er bra at du velger å nevne de mindre, men svært så viktige temaene som nettmobbing, forfalskning og andre problemer som nettet fører med seg. Når Tim Berners-Lee prater om at han vil ha de resterende 2/3 av verden på nett, tenker du at de må få tilgang først, eller at vi må løse nåværende problemer først? (Altså som nettmobbing osv.)
    Jeg er også enig med deg i at webben burde bli en nøytral plass før vi utvider den!
    Flott innlegg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: