Dagens teknologiske utfordringer

I vårt moderne samfunn har det oppstått en del nye og uvante etiske og i værste fall kriminelle problemstillinger vi må ta stilling til. Mange av disse utfordringene kommer fra de nye digitale plattformene som tar over livene våre på godt og vondt.

Rundt midten av 90- tallet, startet flyten av det nye samfunnet vi kaller internettet for fullt. Det var mange som var tidlig ute med å spå fremtiden til dette nye fenomenet; mange mente at det bare var en trend som ville gå over etterhvert, mens andre igjen så muligheter for å kunne skape et nytt samfunn som ikke var pålagt å følge normer og lover fra en bestemt stat eller makt.

I Lawrence Lessig’s bok «Code», mener forfatteren at internettet har to tydelige retninger å velge mellom, enten å gå den veien hvor alt er lov og enkeltpersonene bestemmer alt, og det ikke er noe privatliv men heller en helt fri flyt av informasjon og muligheter på tvers av verdens grenser. Den andre veien en kan gå med internettet er hvor en har rett til ett privatliv og staten eller en annen makt har satt opp restriksjoner for dens brukere.

Internett er et uendlig stort univers, det vil nærmest være umulig å ha total kontroll over alt som skjer. På grunn av at det er så ukontrollerbart har mange tatt nytte av nettet som en portal til å sette opp servere med ulovlig innhold utenfor statens grenser, og dermed dens kontroll. Dette fører til at det er blitt lettere og drive lovlig kriminalitet. Men på den andre siden er det vanskelig å definere dette som kriminalitet. Eksempelet fra Lessig sin bok om at en borger setter opp en gambling side via en server et sted hvor gambling er lovlig, men likvel streamer denne siden til en annen stat hvor gambling er ulovlig, har bakmannen teknisk sett ikke brutt noen lover. Dette reiser utfordringer for samfunnet i og med at det er vanskelig å finne en lovlig måte å slå ned på denne type aktivitet som de mener er skadende for samfunnet og dets borgere. Dette stiller mange veldig store spørsmål, f .eks: «Er det internett eller staten som har mest makt i vårt samfunn?»

Andre utfordringer som vi møter med dagens teknologiske samfunn er om staten skal få lov til å bruke teknologien på en slik måte at de kan overvåke sine borgere for finne potensielle samfunnstrussler. Det er ifølge Lessig fullt mulig å bruke teknologien på en slik måte at en kan sette ut en slags virtuell «worm» til å skanne alle borgerenes private disker for å lete etter spesifikk informasjon uten eierens samtykke og viten. Dette har vært en stor etisk sak i mediene den siste tiden, spesielt etter at det ble offentliggjort at den amerikanske stat og etterretning har «spionert» over landegrenser og brutt den såkallte privatvernsloven til hver enkeltperson. Personen bak denne informasjonslekningen Edward Snowden har fått mye hets fra mange kanter i tillegg til at andre igjen har nærmest hyllet han for å «gi folket retten tilbake» ved å avsløre hva myndighetene har gjort bak ryggen deres. Mange mener at det er skummelt at myndighetene har mulighet til trenge seg inn i privatlivet på den måten, men på den andre siden er det gunstig for samfunnet at staten har mulighet til å oppdage kriminell virksomhet før det er gjort altfor mye skade.

Ingen kan nekte for at internettet har gitt oss en annerledes hverdag, veldig mange vil si at det er bedre nå, andre igjen mener at alt var bedre før. Personlig kan jeg faktisk ikke se for meg en hverdag uten internett. Det er der jeg holder kontakt med venner via facebook, instagram, snapchat og twitter. Nesten flaut og innrømme det, men jeg vil si at jeg er ganske så avhengig av å alltid være tilgjengelig her, i tillegg til at mine venner og familie også er innen umiddelbar rekkevidde for meg uansett hvor i verden de befinner seg. Det er også vanskelig å se for seg en verden hvor informasjon ikke bare ligger et tastetrykk unna. En verden hvor jeg faktisk hadde måttet fysisk gå bort til biblioteket for å finne ut noe jeg plutselig hadde begynt å lure på, er helt utenkelig.

Samtidig er det vanskelig å vite hvor grensene går, og hvorvidt det er lov å straffe noen i det virkelige liv for noe som bare har foregått i den virtuelle virkeligheten. Hvis det blir oppdaget at noen chatter og fantaserer om å myrde noen for eksempel har som regel ikke dette nok grunnlag til å straffe denne personen i det virkelige liv.
Men hvis en tar bort denne retten til å ha internett som en slags fri verden hvor alle tanker og meninger har en plass, er det mye bra som forsvinner også. Mange har funnet ett lite samfunn inne i det store «cyberspace» hvor de endelig føler at de hører hjemme og blir forstått. Dette er en utrolig stor positiv side av internettet som jeg tror og mener gjør hverdagen mye lettere og bedre for veldig mange mennesker som ellers har fallt utenfor samfunnets normer og regler på andre plan.

Som en konklusjon vil jeg si at, ja det er mange samfunnsmessige utfordringer som har kommet som følge av digitale plattformer. Derimot er plusssidene så verdifulle at vi som mennesker og stater bare må finne en måte å takle disse utfordringene på. Kanskje vi blir nødt til å skrive om en del lover for det skal fungere, i tillegg til å gi slipp på en del av vårt privatliv. Til slutt vil det dog mest sannsynlig være verdt det.

Internettet er kommet for å bli.

Reklamer

3 tanker om “Dagens teknologiske utfordringer

 1. Hei Heidi Elise Ellingsen

  Det du sier om at Facebook hele tiden utvikler nye apper er absolutt nødvendig for at Facebook skal komme på banen igjen i framtiden. Applikasjoner er noe unge ser som trendy. Facebook trenger å følge med på hva de unge liker og syntes er fresht og kult som du poengterer. For at Facebook skal få mange fan av unge i framtiden må de forstå de unge bedre. De må ha som mål å motivere og oppmuntre de unge til at Facebook kan by på noe nytt. Det du sier at vi må inkludere kunder ved å bruke like , share og oppfordre til diskusjon er noe jeg er svært enig i. Unge er veldig engasjerte og hele tiden på jakt etter hva som er det nye. Vi har sett at mye forskning har vist at sosiale medier er en viktig plass og markedsføre seg på. Det er ikke nok å markedsføre seg på en plass fordi vi har så mange sosiale medier. Unge beveger seg i takt med utfordringene og endringene så det sammen må bedrifter/ virksomheter gjøre.

  Crown Royal Palace N*~*C*~*E~ Crown Royal Palace

 2. Hans-Olav Hodøl sier:

  Morsom avslutning på innlegget ditt. Den fikk meg til å søke opp igjen et sarkastisk innlegg Hans Petter Nygård-Hansen skrev for en stund siden om vegringen mange kjenner på å ta i bruk nye teknologiske, og kommunikasjonsmessige muligheter 🙂

 3. afk0792 sier:

  Bra innlegg! Liker måten du forteller om hvordan Facebook ble til, som oppbygging til resten av innlegget. Spørsmålet «Er det internett eller staten som har mest makt i vårt samfunn?», er noe folk burde stille seg oftere. Det setter i gang en hel del interessante tankeprosesser i hodet til hver enkelt. Jeg er også enig i at det er vanskelig å vite hvordan man skal straffe forbrytelser på nettet kontra i virkeligheter. Skal de straffes på lik linje, eller bør dommene bli mildere?
  Gleder meg til å følge deg videre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: